HET KERNHEM DNA


Al sinds 2014 focussen we ons op persoonlijke relaties. Mensen kunnen niet zonder elkaar, zeker als we samen willen groeien en wijzer willen worden. In die ontmoetingen willen we elkaar zichtbaar maken en verschillen waarderen. Elkaar echt zien is van onbetaalbare waarde. Dat staat centraal in onze overtuiging. Die persoonlijke ontmoetingen, live of digitaal, geven ons steeds de energie om samen het beste resultaat te behalen: rust over financiële en fiscale zaken. Tegelijk willen wij ook inspiratie bieden voor de actuele en toekomstieg ontwikkelingen van onze relaties, zowel zakelijk als privé. Deze persoonlijke betrokkenheid noemen we het Kernhem DNA.

————————————————-

Bereikbaarheid in december 2021

Buiten de feestdagen zal het kantoor op de volgende dagen geheel of gedeeltelijk gesloten zijn

  • vrijdag 24 december de gehele dag.
  • vrijdag 31 december vanaf 12.30 uur.

In noodgevallen kunt u de voicemail inspreken, zodat een passende oplossing gevonden kan worden.

Met ingang van maandag 3 januari 2022 staan wij weer volledig tot uw dienst.

Met vriendelijke groet,

Cor Konijnenburg
Partner

————————————————-

Fiscale Eindejaarstips 2021

Naar aanleiding van Prinsjesdag en de actuele ontwikkelingen zijn dit de fiscale en financiële aandachtpunten voor jou.

Overigens is er maar een beperkt pallet van maatregelen waarop geanticipeerd moet worden omdat we te maken hebben met een demissionair kabinet. Neemt niet weg dat er echt nog wel pareltjes zijn waar van geprofiteerd kan worden.

Liquiditeit

In het algemeen kan men wel stellen dat liquiditeit (geld op de bank) steeds minder aantrekkelijk wordt gemaakt. Enerzijds hoog belast met Box III belasting en anderzijds ook nog belast met negatieve rente. Dat vraagt dus slim omgaan met liquiditeit. Vroeger was Cash King, maar het is nu ook verstandig om geld slim te stallen bij de belastingdienst (als je het kan missen) in de vorm van een hogere voorlopige aanslag. Of om te zetten in een vordering als je het weer – indien gewenst – snel tot je beschikking kan laten komen.

Inkomstenbelasting (geen onderneming)

Studie

Tot en met dit jaar bestond er een aftrek in de inkomstenbelasting als je kosten maakte voor studie of scholing. Die vervalt met ingang van 2022. Dan kan je vooraf een budget aanvragen, het zogenaamde STAP budget. Dus als je zelf studieplannen hebt, dan wel iemand kent, is het goed dat dan aan te vragen.

De woningmarkt

De woningmarkt is totaal overspannen. Dat maakt dat er kritisch gekeken wordt naar faciliteiten die de stijgende huizenprijzen zouden stimuleren. De wellicht bekende jubelton: namelijk ruim € 105.000 geschonken krijgen voor een eigen woning zonder belastingheffing is in 2022 nog steeds mogelijk, maar er is steeds meer politieke steun deze af te schaffen.

Vermogen in Box III

Je weet dat mijn credo is dat je zo ‘arm mogelijk moet zijn’ in Box III en zo rijk mogelijk in je woning, onderneming of dat nu een eenmanszaak of een BV, dan wel spaar BV is. Dat heeft te maken met de heffing in Box III. Weliswaar gaat de belasting daar wel iets omlaag, maar het is nog steeds vrij hoog. Oplossing daar zou kunnen zijn om geld vast te zetten op groenrekeningen en groenfondsen.

Bijtelling auto van de zaak

Dan die auto van de zaak, dat blijft toch wel een veelbesproken onderwerp. De fiscale regelingen met betrekking tot de bijtelling voor de auto worden in 2022 (en verder) nog verder versobert. Dan zou je dit jaar nog een auto moeten aanschaffen om iets minder bijtelling te hebben. Aan de andere kant: overweeg een auto aan te schaffen die ouder is dan 15 jaar. Dat is nog steeds een aantrekkelijke formule die volledige aftrek door de zaak combineert met een beperkte bijtelling.

Inkomstenbelasting (wel onderneming)

Geen aftrek meer tegen toptarief

Tot en met heden mocht je ‘aftrekposten’ van je inkomen aftrekken voordat er belasting over werd uitgerekend. Als gevolg daarvan had je dus een belastingbesparing tegen het hoogste tarief en zo minder. Dat komt met ingang van 2022 te vervallen en de aftrekposten, of dat nu hypotheekrente, giften, maar ook ondernemersaftrek is, wordt afgebouwd en is alleen maar af te trekken tegen de laatste schijf in 2023. Kort en goed: in meer gevallen zal het ondernemen in de BV aantrekkelijker worden  in vergelijk met de winst uit onderneming.

Vennootschapsbelasting

Slim omgaan met 15% vennootschapsbelasting

De BV kent als winstbelasting de vennootschapsbelasting. Die kent ook twee tarieven. Namelijk 15% over de eerste € 395.000 en maar liefst bijna 26% over het bedrag daarboven. Kom je naar verwachting met je onderneming of door incidentele opbrengst (denk aan verkoop pand of zo iets dergelijks) boven dat bedrag dan is het verstandig om de onderneming in twee BV’s te gaan organiseren. Immers 11% besparen over het meerdere is al snel een heel groot bedrag. Voorbeeldje Bij een winst van € 500.000 is de besparing ruim € 11.000.

Personeel

Thuiswerken

Tja en dan personeel. Corona heeft mogelijkheden gegeven om te faciliteren in thuiswerk mogelijkheden op kosten van de zaak. Er is ook een onbelaste thuiswerkvergoeding vastgesteld van 2 euro per dag (dat vanuit huis gewerkt wordt). Dit in verband met de kosten van water- en stroom, koffie, thee en toiletpapier. Wordt die voorraad ingeslagen toiletpapier toch weer een beetje vergoed.